- سه شنبه ۲۹ فروردين ۹۶
- ۲۳:۱۹
احکام وضو و نماز شخصی که دچار بی اختیاری ادرار و مدفوع (مسلوس و مبطون) شده، بنابر فتوای آیات عظام امام خمینی، خامنه ای، شبیری زنجانی، اراکی، تبریزی، نوری همدانی
بعضی از افراد بی اختیار ادرار از آنها خارج می شود که به این افراد در شرع مسلوس گفته می شود و احکام خاصی دارند تا در انجام نماز و روزه به سختی نیفنتد. همچنین برخی از افراد بی اختیار مدفوع از آنها خارج می شود که به آنها در شرع مبطون گفته می شود. به دلیل متفاوت بودن فتوای مراجع، فتواهای مراجع دیگر را در پست های بعدی ان شاء الله می آوریم.
افراد مسلوس و مبطون به سه دسته تقسیم می شوند:
مسلوس و مبطونی که به اندازه وضو و نماز مهلت پیدا می کند
دسته اول کسانی هستند که از اول وقت تا آخر وقت به اندازه وضو و نماز بدون مستحبات مهلت پیدا می کنند که بدون خروج بول یا غائط نمازشان را بخوانند. این افراد باید در این مدت بدون مستحبات، نمازشان را بخوانند.
مسلوس و مبطونی که یک یا چند بار در نماز ادرار یا مدفوع از آنها خارج می شود
دسته دوم کسانی هستند که از اول وقت تا آخر وقت به اندازه وضو و نماز بدون مستحبات مهلت پیدا نمی کنند که بدون خروج بول یا غائط نمازشان را بخوانند بلکه در بین نماز از آنها بول یا غائط یک یا چند بار خارج می شود:
وظیفه مسلوس: با یک وضو تمام نماز را می خوانند و خروج ادرار وضوی آنها را باطل نمی کند.
وظیفه مبطون: اگر می توانند باید ظرف آبی در کنار خود قرار دهند و در بین نماز هر گاه غائط (مدفوع) از آنها خارج شد بدون اینکه نماز را به هم بزنند و از سمت قبله منحرف شوند وضو بگیرند و نماز را ادامه دهند و اگر تکرار وضو برای آنها خیلی سخت است می توانند با یک وضو تمام نماز را بخوانند.
مسلوس و مبطونی که پی در پی از او ادرار یا مدفوع خارج می شود
دسته سوم مثل دسته دوم به اندازه یک وضو و نماز بدون خروج بول یا غائط مهلت پیدا نمی کنند به علاوه اینکه بول یا غائط پی در پی از آنها می آید و وضو گرفتن در بین نماز بعد از هر بار خروج برای آنها سخت است.
وظیفه: با یک وضو می توانند نمازشان را بخوانند و خروج مدفوع یا بول وضویشان را باطل نمی کند.
(اگر هیچ مقداری از نماز را نمی توانند با وضو بخوانند و بلافاصله از آنها بول یا غائط خارج می شود برای نماز های بعد هم تا زمانی که حدث دیگری مثل خواب از آنها سر نزده می توانند با همان وضو نماز بخوانند.)
-------------------------------------------------------------
توضیح المسایل سیزده مرجع - ج۱،ص۱۷۷
العروة الوثقى، ج ۱، ص: ۲۱۳
اجوبه الاستفتائات آیت الله خامنه ای س95
مطالب مرتبط: