- سه شنبه ۱ تیر ۹۵
- ۱۹:۱۰
گاهی افراد احتمال میدهند که ممکن است بعضی چیزها مثل استفراغ خصوصا استفراغ نوزاد نجس باشد و در رساله مراجع تقلید هم در مورد حکم استفراغ چیزی نمی یابند. برای پیدا کردن حکم استفراغ باید توجه داشته باشیم که ما یک قائده کلی داریم که با دانستن آن می توان نجس بودن یا نبودن همه اشیاء از جمله استفراغ را متوجه شد. قائده این است که همه چیز پاک است مگر اینکه جزو یازده مورد نجاسات باشد.
نجاسات عبارتند از:
1. بول(ادرار) 2. غائط(مدفوع) 3. منی 4.مردار 5. خون 6. سگ 7. خوک 8. کافر 9.شراب 10. فقاع( آبجو) 11.عرق شتر نجاست خوار
البته مورد یازدهم اختلافی است که در ادامه مطلب فتوای مراجع آورده شده است. و هر کدام از این موارد تبصره ها و نکاتی دارد که باید به بخش نجاسات توضیح المسائل رجوع کرد. ولی جز این موارد نجاست وجود ندارد و همه چیز پاک است.
پس استفراغ چون جزو این یازده مورد نیست پاک است. ولی استفراغ اگر داخل دهان آمد فرو بردن آن جائز نیست چون جزو خبائث است و انسان از خوردن آن تنفر دارد و خوردن خبائث( هرچیزی که انسان از خوردن آن تنفر دارد ) حرام است.
نکته: این مطلب ( استفراغ نجس است؟ ) اختلافی نیست و فرقی بین فتوای آیت الله خمینی، خامنه ای ، مکارم ، سیستانی وبقیه مراجع تقلید نیست.
حکم استفراغ در رساله مراجع تقلید
مسأله ۸۳ نجاسات یازده چیز (۱) است: اول: بول، دوم: غائط، سوم: منی، چهارم: مردار، پنجم: خون، ششم و هفتم: سگ و خوک، هشتم: کافر، (۲) نهم: شراب، (۳) دهم: فقّاع، (۴) یازدهم: عرق شتر نجاستخوار. (۵)
(۱) (خوئی، بهجت، سیستانی، تبریزی: ) ده چیز.. (مکارم: ) بنا بر احتیاط واجب یازده چیز..
(۲) (تبریزی: ) کافر که از طایفه یهود و نصاری و مجوس نباشد.. (فاضل: ) هشتم: مشرک..
(۳) (زنجانی: ) نهم: شراب و مایعهای مست کننده دیگر..
( مکارم : ) نهم: مایعات مست کننده..
(۴) (خوئی، تبریزی: ) بقیه مسأله ذکر نشده. (مکارم: ) دهم: آبجو..
(بهجت: ) و مسائل مربوط به عرق جنب از حرام و عرق شتر نجاستخوار نیز در ادامه همین مسائل خواهد آمد.
(سیستانی: ) دهم: عرق حیوان نجاستخوار.
توضیح المسایل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید- جلد ۱، صفحه ۶۴ -