- سه شنبه ۷ خرداد ۹۸
- ۰۶:۳۴
وام بانکی عنوانی است عام که می تواند قرض الحسنه، خرید و فروش، وکالت و ... را شامل شود و دلیل آن چیزی نیست جز اینکه وام در اصل ربا دادن بوده و بانک ها برای اینکه آن را از ربا خارج کنند مجبور به استفاده از عقود مختلف و بعضا پیچیده ای شده اند. به هر حال گر چه روح بانکداری ما ربوی است و بانک ها در عمل بسیاری از مسائل شرعی را رعایت نمی کنند و بهتر است دنبال وام بانکی نرویم ولی گرفتن وام حتی با درصدهای بالا هم غالبا اشکالی ندارد چون قرارداد های آنها غالبا طبق عقود اسلامی نوشته شده و ظاهرا شرع رعایت می شود. البته باید حتما نکات زیر رعایت شود تا وام شرعی باشد و گرفتار ربا نشویم:
- برگه هایی را که امضا می کنید حتما بخوانید چون اگر ندانید که بانک از چه عقودی برای وام دادن به شما استفاده کرده وام شما شرعا باطل است و انگار هیچ معامله ای اتفاق نیفتاده است.
- هیچ گاه در وام نباید تصور کرد شما در مقابل قرضی که بانک به شما می دهد قرض را با درصدی سود به بانک بر می گردانید چون در قرض هیچ شرطی نباید باشد و شرط یک درصد سود بین دو طرف هم ربا محسوب می شود. درصد هایی که در وام دریافت می شود به عنوان کارمزد است یا اصلا قرص الحسنه ای در کار نیست و از عقود دیگر استفاده شده است که در قرارداد همه اینها ذکر شده است.
- وام خاص مثل وام مسکن یا کشاورزی و ... را به هیچ عنوان در جای دیگری مصرف نکنید چون این وام ها قرض الحسنه نیست و صحت عقود آن وابسطه به مصرف وام در محل آن است.