- شنبه ۲ ارديبهشت ۹۶
- ۱۸:۵۷
احکام وضو و نماز کسی که دچار بی اختیاری ادرار و مدفوع (مسلوس و مبطون) و باد شده، بنابر فتوای آیت الله سیستانی
آیت الله سیستانی در موضوع کسی که بول یا مدفوع او بی اختیاز از او خارج می شود مقداری متفاوت با دیگر فقها فتوا داده اند و با توجه به اینکه افراد مسلوس و مبطون به سه دسته تقسیم می شوند می توانید فتوای ایشان را در رساله ملاحظه کنید. توجه داشته باشید که آیت الله سیستانی تفاوتی بین مسلوس و مبطون قائل نشده اند و حکم هر دو را یکی می دانند.
دسته اول: مسأله ۳۰۶ ـ اگر انسان مرضی دارد که بول او قطره قطره میریزد یا نمیتواند از بیرون آمدن غائط خودداری کند، چنانچه یقین دارد که از اوّل وقت نماز تا آخر آن به مقدار وضو گرفتن و نماز خواندن مهلت پیدا میکند، باید نماز را در وقتی که مهلت پیدا میکند بخواند، و اگر مهلت او به مقدار کارهای واجب نماز است، باید در وقتی که مهلت دارد، فقط کارهای واجب نماز را بجا آورد و کارهای مستحب مانند اذان و اقامه و قنوت را ترک نماید.
دسته دوم: مسأله ۳۰۷ ـ اگر به مقدار وضو و قسمتی از نماز مهلت پیدا میکند و در بین نماز یک دفعه یا چند دفعه بول یا غائط از او خارج میشود، احتیاط لازم آن است که در مهلتی که دارد وضو گرفته و نماز بخواند، ولی در میان نماز لازم نیست به سبب بول یا غائط خارج شده وضو را تجدید کند.
دسته سوم: مسأله ۳۰۸ ـ کسی که بول یا غائط طوری پیدرپی از او خارج میشود که به مقدار وضو و قسمتی از نماز مهلت پیدا نمیکند، یک وضو برای چندین نمازش کافی است، مگر اینکه چیز دیگری که وضو را باطل میکند، مانند خواب از او سر بزند، و یا بول و غائط به طور طبیعی از او خارج شود، و بهتر آن است که برای هر نماز یک وضو بگیرد، ولی برای سجده و تشهّد قضا شده و نماز احتیاط وضوی دیگری لازم نیست.
مسأله ۳۰۹ ـ کسی که بول یا غائط پیدرپی از او خارج میشود، لازم نیست بعد از وضو فوراً نماز بخواند، اگرچه بهتر این است که به نماز مبادرت نماید.
مسأله ۳۱۰ ـ کسی که بول یا غائط پیدرپی از او خارج میشود، بعد از وضو گرفتن جایز است که نوشته قرآن را مس نماید اگرچه در غیر حال نماز باشد.
مسأله ۳۱۱ ـ کسی که بول او قطره قطره میریزد، باید برای نماز بهوسیله کیسهای که در آن پنبه یا چیز دیگری است که از رسیدن بول به جاهای دیگر جلوگیری میکند خود را حفظ نماید، و احتیاط واجب آن است که پیش از هر نماز مخرج بول را که نجس شده آب بکشد. و نیز کسی که نمیتواند از بیرون آمدن غائط خودداری کند، چنانچه ممکن باشد باید به مقدار نماز از رسیدن غائط به جاهای دیگر جلوگیری نماید. و احتیاط واجب آن است که اگر مشقّت ندارد، برای هر نماز مخرج غائط را آب بکشد.
مسأله ۳۱۲ ـ کسی که نمیتواند از بیرون آمدن بول یا غائط خودداری کند، در صورتی که ممکن باشد به مقدار نماز از خارج شدن بول یا غائط جلوگیری نماید، و بهتر آن است که جلوگیری نماید، اگرچه خرج داشته باشد. بلکه اگر مرض او به آسانی معالجه شود، بهتر آن است که خود را معالجه نماید.
مسأله ۳۱۳ ـ کسی که نمیتواند از بیرون آمدن بول یا غائط خودداری کند، بعد از آنکه مرض او خوب شد، لازم نیست نمازهایی را که در وقت مرض مطابق وظیفهاش خوانده قضا نماید. ولی اگر در بین وقت نماز مرض او خوب شود، باید بنا بر احتیاط لازم نمازی را که در آن وقت خوانده دوباره بخواند.
مسأله ۳۱۴ ـ اگر کسی مرضی دارد که نمیتواند از خارج شدن باد جلوگیری کند، باید به وظیفه کسانی که نمیتوانند از بیرون آمدن بول یا غائط خودداری کنند عمل نماید.
-------------------------------------
مطالب مرتبط: