- يكشنبه ۹ خرداد ۹۵
- ۲۳:۵۴
نوزاد و جنین سقط شده ای را که چهار ماه یا بیشتر دارد باید مثل بزرگ سالان غسل میت داد و کفن و دفن کرد. و اگر جنین کمتر از چهار ماه دارد بدون غسل در پارچه ای پیچیده و دفن میکنیم.البته بعضی از مراجع ( آیت الله گلپایگانی، صافی، سیستانی ) تمام نبودن خلقت جنین کمتر از چهار ماه را شرط میدانند و الا حکم بیشتر از چهار ماه را دارد.
پس در نتیجه بنابر فتوای آیت الله خمینی، خامنه ای،مکارم ،خوئی ،تبریزی ،زنجانی ،نوری همدانی ،فاضل لنگرانی ،بهجت ،تبریزی و اراکی ،بچه سقط شده ای را که بیشتر از چهار ماه دارد باید مثل بزرگ سالان غسل میت داد و کفن کرد و بچه سقط شده ای که کمتر از چهار ماه دارد را باید بدون غسل در پارچه ای پیچیده و دفن کنیم. و فرق فتوای آیت الله گلپایگانی، صافی، سیستانی با بقیه مراجع تقلید این هست که بچه سقط شده ای که کمتر از چهار ماه دارد ولی خلقت و ساختمان بدنش تمام شده را ملحق به بچه سقط شده بیشتر از چهار ماه کرده اند و همان احکام را برای آن اجرا کرده اند.
نکته: احتیاط واجب ها را در فتوای مراجع که در ادامه مطلب آمده، ببیند (البته لزومی ندارد و فقط برای راحتتر شدن وظیفه استفاده می شود).
اگر سوالی بود در نظرات بپرسید. سوالات غالبا هر روز جواب داده می شود.
فتوای مراجع تقلید در مورد غسل جنین سقط شده یا نوزاد
مسأله 558 بچه سقط شده را اگر چهار ماه یا بیشتر دارد (1) باید (2) غسل بدهند و اگر چهار ماه ندارد (3)، باید (4) در پارچه ای به پیچند و بدون غسل دفن کنند.
(1) (گلپایگانی، صافی: ) یا اگر چهار ماه ندارد ولی خلقتش تمام باشد..
(اراکی: ) اگر چهار ماه بیشتر دارد..
(2) (بهجت: ) باید بنا بر احتیاط واجب..
(3) (گلپایگانی، صافی: ) و خلقتش هم تمام نشده..
(سیستانی: ) بلکه اگر چهار ماه هم ندارد ولی ساختمان بدنش تمام شده، باید بنا بر احتیاط واجب او را غسل دهند و در غیر این دو صورت باید بنا بر احتیاط در پارچه ای به پیچند و بدون غسل، دفن کنند.
(4) (خوئی، تبریزی: ) باید بنا بر احتیاط.. (مکارم: ) باید بنا بر احتیاط واجب...
توضیح المسایل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید- جلد 1، صفحه 316
و لا فرق فی وجوب تغسیل المسلم بین الصغیر و الکبیر حتّى السقط إذا تمّ له أربعة أشهر (6)، و یجب تکفینه و دفنه على المتعارف، لکن لایجب الصلاة علیه، بل لایستحبّ (7) أیضاً، و إذا کان للسقط أقلّ من أربعة أشهر لایجب غسله (8)، بل یلفّ فی خرقة (9) و یدفن.
(6). مکارم الشیرازی: بل لایبعد الحکم به إذا استوى خلقه و لو قبل تمام الأربعة
(7). الگلپایگانی: إذا تولّد میّتاً
(8). الگلپایگانی: إن لم یستو خلقته قبل ذلک، و إلّافلایبعد إلحاقه من تمّ له أربعة أشهر
(9). الخوئی: وجوب اللفّ مبنیّ على الاحتیاط
تعلیقات علی العروه الوثقی ج1 ص299
مطالب مرتبط: