- يكشنبه ۱۰ مرداد ۹۵
- ۲۱:۲۹
یکی از زن هایی که با پیامبر سخن گفت و پیامبر سوال او را تحسین کردند ،اسماء دختر یزید انصاری بود. بیهقی از اسماء دختر یزید انصاری نقل میکند که نزد پیامبر صلی الله علیه و آله که در جمع اصحاب نشسته بود آمد و گفت:
پدر و مادرم به فدایت! من به نمایندگی از طرف زنها نزد شما آمدهام و فدایت شوم میدانم که هیچ زنی در شرق و غرب عالم نیست که سخن مرا بشنود مگر این که با من هم رأی خواهد بود. خداوند تو را به حق سوی مردان و زنان فرستاد و ما هم به تو و خدایی که تو را فرستاده است ایمان آوردیم. ما طایفه زنان محدود و محصور هستیم و اساس خانههای شما میباشیم و خواهشهای شما را برمی آوریم و فرزندان شما را حامله میشویم، اما شما مردها بر ما برتریهایی دارید. مثلاً نماز جمعه و جماعت میخوانید، به عیادت بیماران میروید، تشییع جنازه میکنید و پیاپی به زیارت حج میروید و بالاتر از همه این ها، جهاد در راه خداست. هرگاه مردی از شما برای حج یا عمره یا جهاد از خانه بیرون میرود، ما اموال شما را حفظ میکنیم و پارچههای لباسهایتان را میبافیم و فرزندانتان را تربیت میکنیم. پس، ای رسول خدا! آیا در اجر و ثواب شریک شما نیستیم؟ پیامبر صلی الله علیه و آله کاملاً رو به اصحاب خود کرد و فرمود:
هَل سَمِعتُم مَقالَةَ امرأةٍ قَطُّ أحسَنَ مِن مُساءلَتِها فی أمرِ دِینِها مِن هذهِ؟ فقالوا: یا رسولَ اللّهِ، ما ظَنَنّا أنّ امرَأةً تَهتَدی إلی مِثلِ هذا!
فالتَفَتَ النَّبیُّ صلی الله علیه و آله إلَیها، ثُمّ قالَ لَها: انصَرفی أیَّتُها المَرأةُ، و أعلِمی مَن خَلفَکِ مِن النِّساءِ أنّ حُسنَ تَبَعُّلِ إحداکُنَّ لزَوجِها و طَلَبَها مَرضاتَهُ و اتِّباعَها مُوافَقَتَهُ یَعدِلُ ذلکَ کُلَّهُ. فأدبَرَتِ المَرأةُ و هِی تُهَلِّلُ و تُکَبِّرُ
آیا تا به حال شنیده اید که زنی در پرسش از امور دین خود به این خوبی سخن بگوید؟ عرض کردند: ای رسول خدا! گمان نمی کردیم که زنی تا بدین پایه برسد!
سپس پیامبر صلی الله علیه و آله رو به اسماء کرد و فرمود: ای زن! برگرد و به زنانی که تو را به نمایندگی فرستاده اند اعلام کن که نیکو شوهرداری هر یک از شما زنان و جلب رضایت مردش و پیروی کردن از نظر موافق او با همه این اعمال [که برای مردان نام بردی ]برابری میکند. اسماء در حالی که از شادی تهلیل (لا اله الا اللّه) و تکبیر میگفت، برگشت.
--------------------
الدرّ المنثور: ۲/۵۱۸.
جلد ۱۰، صفحه ۴۵۲ - میزان الحکمه با ترجمه فارسی
- ۲۰۴۰