- يكشنبه ۶ خرداد ۹۷
- ۱۳:۱۰
فرق حد ترخص و مسافت شرعی یکی از مسائل بسیار مهم است که بسیاری آن را نمی دانند. برای واضح شدن فرق آن ابتدا به صورت کلی فرق این دو را بیان می کنیم و در پایان با دقت فرق آن را بیان می کنیم:
- مسافت شرعی هشت فرسخ است و حد ترخص مقدار دقیقی برای آن تعیین نشده بلکه با ندیدن دیوارهای شهر و نشنیدن اذان شهر مشخص شده است.
- حد ترخص کوتاه تر از مسافت شرعی است و برای رسیدن به حد ترخص فاصله کمتری باید طی شود.
- حد ترخص برای مسافری که می خواهد مسافت شرعی را طی کند کاربرد دارد و برای کسی که نمی خواهد مسافت شرعی را طی کند هیچ کاربردی ندارد و عبور کردن او از حد ترخص نمازش را شکسته نمی کند.
- اگر سوال شود که نماز و روزه مسافری که می خواهد مسافت شرعی را طی کند از کجا شکسته می شود؟ از خانه خودش و مبدا یا از رسیدن به مقصد یا جایی بین این دو؟ جواب این است که از جایی بین مبدا و مقصد که به مبدا نزدیکتر است و حد ترخص نام دارد.
وقتی تصمیم می گیریم به مسافرتی برویم اگر مسافت شرعی را طی نکنیم نماز و روزه تمام است اگرچه بیشتر از حد ترخص مسافت طی کنیم مثلا اگر ایستگاه قطار یا فرودگاه در فاصله زیادی از شهر باشد و از حد ترخص می گذرد، کسانی که همراه مسافر می آیند نماز و روزه شان کامل است گرچه از حد ترخص عبور می کنند ولی مسافرانی که قرار است مسافت شرعی را طی کنند نمازشان شکسته و روزه شان باطل است. پس همراهان این مسافر نماز و روزه شان کامل است ولی این مسافر نماز روزه اش کامل نیست با اینکه هر دو یک مقدار مسافت طی کرده اند و در یک محل هستند.
مطالب مرتبط:
- احکام
- احکام نماز مسافر
- ۲۲۲۳