- سه شنبه ۲۴ ارديبهشت ۹۸
- ۱۶:۳۰
بنابر فتوای آیت الله مکارم شیرازی طلاب و کسانی که برای مدت 10 روز یا یک ماه مثلا به مسافرت می روند و گاهی در دو یا چند محل ممکن است در رفت و آمد باشند باید بررسی بکنند که شرایط کثیر السفر یا قصد اقامت ده روز را دارند یا ندارند. که احکام آن در ادامه آورده شده است.
کثیرالسفر
در یکی از این چهار حالت، کثیر السفر می شود و نماز و روزه اش در بین راه و مقصد کامل است: 1- در مدت زمان یک ماه، هر روز (هرچند بدون جمعه ها) رفت و آمد کند. 2- در مدت زمان 45 روز، 5 روز در هفته رفت و آمد کند. 3-در مدت زمان دو ماه و بیشتر، حداقل سه روز در هفته (یا 12 روز در ماه) رفت و آمد کند. 4- در مدت حداقل دو ماه و کمتر از دو سال، حداقل سه روز در هفته در جایی بماند.
قصد اقامت ده روز، در دو محل:
1- فاصله دو محل، 3 الی 4 کیلومتر باشد: نماز و روزه در هر دو محل، تمام است.2- فاصله دومحل، بین 4 تا کمتر از 21.5 کیلومتر است:
الف) اگر روزی یکی دو ساعت برود و برگردد نماز و روزه تمام است، حتی اگر از ابتدا، این گونه قصد کند.
ب) اگر بیشتر از یکی دو ساعت برود: چنانچه از ابتدا چنین تصمیمی داشته، نماز شکسته است و روزه نیز نمی تواند بگیرد ولی اگر از ابتدا چنین تصمیمی نداشت و بعد از گذشتن ده روز یا بعد از خواندن یک نماز چهار رکعتی قصد کرد به این فاصله برود و به محل اقامه خود بازگردد، نماز و روزه تمام است.
3- فاصله بیشتر از 21.5 کیلومتر است: قصد ده روز به هم می خورد.
نکته: اگر دو بار یا بیشتر در روز رفت و آمد دارید جمع ساعت این رفت و آمدها باید محاسبه شود نه تک تک سفرها
توضیحی درباره معیار کثرت سفر:
لازم نیست سفرها به یک مقصد یا یک منظور باشد بلکه معیار سفرهای متعدد فرد است که چنانچه مجموعا، شرایط را داشته باشد ( مثلا بطور مستمر یک روز برای تحصیل و یک روز برای کار و یک روز برای صله رحم به یک محل یا محلهای متفاوت می رود ) کثیر السفر است ولی در سفرهای دیگر غیر مستمر هرچند به همان محل باشد حکم مسافر را دارد. و لازم نیست یک طرف سفر حتما وطن باشد.
نکته: کثیر السفر باید سفر شرعی انجام دهد و در فاصله های کمتر از مسافت شرعی کثیر السفر نمی شود.
منبع: استفتائات و پاسخگویی انلاین سایت آیت الله مکارم
مطالعه بیشتر: حکم نماز و روزه مسافر
- احکام
- احکام نماز مسافر
- ۲۰۴۳